CD-Rot: het einde van je CD’s? En hoe ze wel lang mee gaan

with No Comments

CD’s. Ik draai ze nog steeds. Als muziekverslaafde heb ik in de afgelopen jaren een flinke verzameling opgebouwd. Ik moet wel toegeven dat er de laatste 2 jaar geen CD’s meer aan mijn verzameling zijn toegevoegd. Hetzelfde geldt overigens voor mijn mp3 verzameling. Spotify speelt daar een grote rol in. Mijn LP verzameling groeit wel nog steeds.

CD’s dus. Vorige week kwam ik al rondklikkend op Facebook een artikel tegen over Disc Rot Ik schrok me het leplazarus.  Was mijn CD collectie uit zichzelf aan het verdwijnen? Gelukkig valt dat mee.

Stomme rot CD’s!

Dat vinyl onderhevig is aan rot, dat was bekend. Nou kunnen CDs een stuk beter tegen vocht dan LP’s, maar vocht is hier niet de boosdoener. De oorzaak van disc rot is een fout in het productieproces. Het komt met name voor bij CD’s die geperst zijn bij de Engelse fabriek PDO (Philips and Dupont Optical) tussen 1988 en 1993. In dat productieproces werd jarenlang een inferieure lak gebruikt die de CD’s zou moeten beschermen tegen aantasting door zwavel. Die deed dat dus niet. Zwavel residu dat meestal op inlays en boekjes in CD’s zit tastte daardoor de CD’s dus juist wel aan. Met disc rot als gevolg.

Er zijn verschillende varianten van Disc Rot:

  1. Kleine puntjes of gaatjes die ontstaan in de tussenlaag die gelezen wordt door de laser van de CD speler
  2. Verkleuring van delen van de CD, in het Engels Bronzing genoemd. Er komen koffieachtige vlekken op de onderkant van de CD.
  3. Aantasting van de CD aan de randen, in het Engels Edge Rot genoemd.

Wil je weten of een CD is aangetast? Hou hem dan tegen het licht en je zult de beschadigingen kunnen zien. Verkleuring zie je meestal direct. Hieronder zie je drie verschillende soorten in één afbeelding.

Wat doe je er aan?

Niets helaas. Juist doordat het een productiefout is kun je er niets tegen doen. En de beschadigingen zijn permanent. De data die op die plek stond is weg en kan dus niet meer gelezen worden. Bij vinyl kun je beschadigingen in sommige gevallen dan juist weer wel herstellen. Je kunt ze ook niet meer terugsturen. PDO verving tot 2006 kosteloos CD’s die voor 1993 waren verschenen, maar zijn daar dus al meer dan 10 jaar mee gestopt.

Hoe zorg je dat je CD’s lang goed blijven?

Die rot is dus niets aan te doen, maar je kunt ook veel dingen wel doen die de kwaliteit van je CD’s op peil houden. Ik zet ze even op een rijtje:

  1. Bewaar je CD’s op een plaats die niet te vochtig is en waar de temperatuur niet te hoog wordt. Wil je ze echt lang bewaren, hou dan een temperatuur aan van 5 graden celsius en een maximale luchtvochtigheid van 30%. (Ik bewaar ze zelf gewoon in de woonkamer hoor)
  2. Zet je CD’s rechtop, zoals ook platen worden opgeslagen. Leg ze dus niet op stapeltjes
  3. Raak alleen de randen en de middenring aan om krassen zoveel mogelijk te voorkomen
  4. Voorkom krassen. De meeste mensen zijn al voorzichtig met de bespeelbare kant, maar met de kant waar de bedrukking op zit moet je nog veel voorzichtiger zijn! De beschermlaag is daar dunner en kan dus veel minder hebben.
  5. Vervang het hoesje als de houder in het midden niet goed meer werkt. Deze zorgt ervoor dat de CD goed vast zit en voorkomt dus krassen
  6. Als je een CD schoon moet maken, doe dat dan met een zachte doek. Brillendoekjes zijn bijvoorbeeld goed geschikt

Je speelt ze nog lang en gelukkig

Als je bovenstaande tips ter harte neemt kun je dus nog lang van je CD’s genieten. Hoe lang weet ik niet, daar zijn de meningen teveel over verdeeld. Maar dan in ieder geval zo lang mogelijk. 🙂

 

Leave a Reply