Muziek op de werkvloer: wat werkt en wat niet

with No Comments

Muziek tijdens het werk. De ene zweert erbij (ik bijvoorbeeld), de ander juist niet. In Engeland hebben Spotify en LinkedIn vorige maand een onderzoek gedaan naar precies dit thema. Welke muziek werkt, en welke niet.

Muziek aan, werkt dat?

En wat blijkt? 73% van de mensen zegt productiever te worden van muziek tijdens het werken. Tweederde van de mensen wordt er gemotiveerder van en bij een derde bevordert het juist de creativiteit. Maar er zijn ook andere redenen voor het luisteren naar muziek, 17% zegt de muziek aan te zetten om het geluid van collega’s niet te hoeven horen.

Welke muziek dan?

Pop en rockmuziek zijn de genres die het op de werkvloer het beste doen. Op meer dan de helft van de werkvloeren is popmuziek te horen. Ed Sheeran (42%) en Coldplay (28%) zijn het populairst. Eminem en Kanye West staan op nr 1 en 2 als het gaat om onacceptabele muziek. Als het gaat om acceptabele muziek, kun je de hiphop beter niet door de kantoortuin laten klinken. Justin Bieber ook niet, trouwens.

4 tips van een expert

Of muziek acceptabel is of niet, maakt sommige mensen niets uit. Maar het is natuurlijk wel zo netjes om even met collega’s te overleggen voordat je muziek aanzet. Muziekpsycholoog Dr. Hauke Egermann heeft naar aanleiding van het onderzoek vier tips over muziek op en tijdens het werk:

  • Muziek is een onderdeel van je personal brand. De muziek die je draait kan onbedoeld een effect hebben op hoe anderen je zien. Het heeft invloed op hoe anderen je zien. Dat wil niet zeggen dat naar sommige muziek niet moet luisteren, maar niet alle muziek is geschikt om op te zetten als je op kantoor de muziek aanzet.
  • Check het muziekbeleid bij jou op kantoor. Er zijn bedrijven waar juist geen muziek gedraaid mag worden, terwijl andere bedrijven het juist aanmoedigen omdat ze geloven dat het goed is voor de productiviteit. Je kan natuurlijk altijd een koptelefoon opzetten, maar dat kan in sommige gevallen juist weer als asociaal worden gezien.
  • Zoek uit waar je meer focus van krijgt. Soms is stilte juist de oplossing. Maar als je dan toch de muziek aanzet, zorg dan dat die past bij het werk dat je doet. Moet je bijvoorbeeld tekst schrijven, dan is instrumentale muziek beter. En bij saaie repetitieve handelingen past juist weer opzwepende muziek.
  • Houd rekening met je collega’s. Wel zo netjes om even te checken of er prijs gesteld wordt op muziek. En hoewel niet iedereen dezelfde smaak heeft is er altijd wel een middenweg te vinden. Bedenk vooral ook dat 1 op de 10 collega’s je zal beoordelen op je muziekkeuze. En 1 op de 5 vindt dat je echt niet kan maken muziek op te zetten zonder te overleggen.

Natuurlijk is er een Spotify afspeellijst

Spotify zou Spotify niet zijn als ze naar aanleiding van dit onderzoek niet meteen een playlist hadden gemaakt. Deze vind je hier:

Het onderzoek is gedaan door LinkedIn en Spotify in de UK, dus daar is de muziekkeuze in de lijst ook op gebaseerd. Hij staat wel bomvol goeie muziek (als je het mij vraagt): oaThe White Stripes, Goo Goo Dolls, The Rolling Stones, Queens of the Stoneage en Massive Attack.

Image credit: wikimedia, pexels

Leave a Reply