Een koptelefoon die nooit kapotgaat

with No Comments

Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Een koptelefoon die nooit kapotgaat. Met een koptelefoon van Gerrard Street ben je wel heel dichtbij. Hoe dat werkt? Daar komen we zo op…

Weggooien is zonde!

Een koptelefoon. Beetje muziekliefhebber kan natuurlijk niet zonder. Vooral ook omdat bijvoorbeeld in de gemiddelde trein iedereen liefhebber is van weer andere muziek. Vooral als je een koptelefoon intensief gebruikt en er veel mee onderweg bent kan het gebeuren dat er iets aan kapot gaat.  En volgens Dorus Galama, oprichter van Gerrard Street, gebeurd dat vaker dan je denkt. “Er wordt jaarlijks 150 miljoen kilo aan koptelefoons weggegooid. En meestal is dat omdat er een breuk zit in de kabel. Met de speakers, de duurste onderdelen van een koptelefoon, is vaak niets aan de hand.” Zonde dus. En daar wilden Dorus en mede-oprichter Tom Leenders wat aan doen.

Gewoon vervangen wat stuk is

De oplossing is simpel en briljant. Dorus en Tom hebben de koptelefoon letterlijk uit elkaar gehaald en bieden hem aan in stukjes. Modulair. En je koopt hem niet, je least hem. Daardoor blijven alle onderdelen eigendom van Gerrard Street. Op de foto hieronder is hun huidige model te zien, de Bird. De Gerrard Street Bird bestaat uit 9 onderdelen en is in een paar minuten in elkaar te zetten. Sowieso handig, want in stukken past hij zo door de brievenbus, maar dat is niet het handigste. Als er iets kapot gaat hoef je deze koptelefoon niet weg te gooien. Je kunt het kapotte onderdeel simpel vervangen door gratis een nieuw onderdeel te bestellen bij Gerrard Street. Het kapotte onderdeel stuur je, ook gratis, weer terug. Je koptelefoon gaat dus nooit meer kapot. Soort van.

Draden geloosd!

Wat Gerrard Street wil is de verspilling van materialen tegengaan (150 miljoen kilo!). Door de koptelefoon modulair te maken en onderdelen te vervangen wordt er minder weggegooid. En de onderdelen die terugkomen worden gerepareerd of gerecycled waar mogelijk. Wat tot nu toe het vaakst wordt teruggestuurd zijn kabels, en dat is logisch. Die krengen blijven overal aan hangen! Ook dat hebben ze trouwens (bijna) opgelost…

Het nieuwe model van Gerrard Street, de Boss, is draadloos! Met bluetooth verbind je de koptelefoon met de geluidsbron en als dat je telefoon is kun je met de Boss ook bellen. In tegenstelling tot het eerste model, heeft de Boss ook een microfoon. En heeft de geluidsbron geen bluetooth functionaliteit, dan sluit je gewoon de kabel aan. Want dat kan ook.

Voor een nieuwe Bird ben je 7,50 per maand kwijt. Voor een model dat gerefurbished is betaal je 6 europer maand. De draadloze Boss kost je 10 euro per maand. De Boss komt begin volgend jaar op de markt, maar is nu al(vast) te bestellen. Kijk voor meer info en bestelmogelijkheden op de website van Gerrard Street.

Beelden

Leave a Reply