Rockmuzikant Tom Petty is niet meer

with No Comments

De wereld heeft weer een groot muzikant verloren. Vanochtend werd door zijn manager bekendgemaakt dat Tom Petty vannacht is overleden aan een hartstilstand. 66 jaar oud. Veel te jong dus.

In Nederland is Tom Petty nooit zo groot geworden als in zijn geboorteland Amerika. “Hij was één van de best verkochte artiesten ter wereld”, zei Michiel Veenstra vanochtend op 3FM. Hij verkocht wereldwijd meer dan 80 miljoen platen.

Muzikale grootheden schudden elkaar de hand

Toen hiij 10 was ontmoette hij Elvis Presley. Hij mocht met zijn oom mee, die werkte op de filmset van een film waarin Elvis speelde. Hij was gelijk fan. Het waren andere muzikale goden die hem tot het zelf spelen van muziek in een band brachten. De Beatles. Op zijn 17e, het was toen 1967, stopte hij met school en stortte zich volledig op zijn muziek. En hoe!

Amerikaans meisje in Engeland

Het duurde wel even voor Petty succes had. Gek genoeg brak hij eerst in Engeland door, voordat ook Amerika zijn muziek omarmde. Het debuutalbum Tom Petty and the Heartbreakers deed het in Engeland veel beter. Grootste hit: American Girl. Het is dan inmiddels 1978. Het tweede album, You’re Gonna Get It!, deed het al iets beter, maar de echt grote doorbraak bereikte hij met Damn the Torpedoes. Bekendste nummers van dat album zijn toch wel Refugee en Here Comes my Girl.

Bob vraagt of je mee wil spelen

Als je door Bob Dylan en bands als de Grateful Dead wordt gevraagd om in het voorprogramma te spelen, dan doe je in ieder geval iets goed. Petty was groot fan van Dylan en speelde eind jaren 80 zelfs met hem in één band: Travelling Wilburys. Traveling Wilburys was een supergroep, bestaande uit George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan en dus Tom Petty. In Nederland hadden de Wilburys een bescheiden succes met het nummer Handle with Care in 1988.

In 1989 bracht Tom Petty zijn eerste solo plaat uit, Full Moon Fever. Hierop stonden twee van zijn grootste hits: I Won’t Back Down en Free Fallin. Nou ja, solo. Op de plaat speelden onder anderen George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lyne van ELO mee. Er zijn mindere begeleidingsbands denkbaar.

Nog meer hits

Tom Petty and the Heartbreakers kwamen in 1991 weer bij elkaar om samen een album op te nemen. Into the Great Wide Open was het resultaat. Grootste hits: Learning to Fly en Into the Great Wide Open.

Petty en de Heartbreakers hadden net hun tour afgerond waarmee ze het 40 jarig bestaan van de Heartbreakers hadden gevierd. Hij wilde minder touren en meer tijd maken voor zijn kleindochter. Het heeft niet zo mogen zijn.

SONY DSC
Image credit

Leave a Reply