3 manieren om het toerental van je platenspeler goed af te stellen

with No Comments

Je platenspeler draait. Hij staat ingesteld op 33 toeren, althans dat staat naast de schakelaar. Maar draait hij ook echt met de juiste snelheid? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen.

There’s an app for that!

Waar is tegenwoordig nou niet een app voor? Voor het meten van de RPMs zijn er meerdere. Ik gebruik zelf de Android app RPM Calculator van PlayDevelop. De eenvoud van de app is wat hem zo goed maakt. Je lopent de app, legt hem op de draaitafel en zet de speler aan. Op je telefoon is met grote groene getallen dan duidelijk het aantal toeren af te lezen. Op de foto hieronder zie je een test van mijn Technics SL-1810. De draaitafel staat ingesteld op 33 toeren per minuut. Zoals je op de foto ziet, draait het plateau met 33.1 toeren net iets te langzaam.

Apps als RPM Calculator werken op basis van de interne gyroscoop die standaard in de meeste smartphones is gebouwd. Uiteraard zijn er voor iPhone gebruikers ook dit soort apps beschikbaar. RPM – the turntable speed accuracy checker bijvoorbeeld.

Het grootste voordeel van meten met een app is de prijs. Beide apps zijn namelijk gratis.

Gecontroleerd in een flits!

Een nauwkeurige manier om de snelheid van je draaitafel te checken is de stroboscoop. Een voorbeeld daarvan is de KAB Speedstrobe. Stroboscopen werken op basis van licht. In het geval van de Speedstrobe is dat een laser. De laser knippert met een bepaalde snelheid. Wanneer je deze laat schijnen op een schijf met speciaal daarvoor gemaakte markeringen kun je exact zien wanneer je plateau op de juiste snelheid draait. Wanneer de snelheid van het knipperen gelijk is aan het aantal toeren dat de schijf draait lijken de markeringen op de schijf stil te staan.

In onderstaande video is goed te zien hoe dat werkt:

 

De KAB Speedstrobe is alleen niet gratis. Hij gaat je, bijvoorbeeld hier, rond de 110 euro kosten.

High end meter en puck in één

Er is altijd een baas boven baas. In dit geval is dat de Sutherland Timeline. De Timeline fungeert niet alleen als toerenteller, maar ook als puck. Een puck is een zware metalen schijf die op het midden van de plaat wordt geplaatst. De schijf zorgt ervoor dat de plaat steviger op de platenspeler wordt gedrukt, waardoor hij minder beweegt. De firma Sutherland heeft de toerenteller in de puck gebouwd. Deze knippert met een 33 of 45 toeren frequentie. Als de plaat met de juiste snelheid draait verschijnt er een lichtstreep (bijvoorbeeld op de muur) die op een vaste plek blijft. Beweegt de streep, dan draait de plaat te snel of te langzaam.

Met een prijs rond de 400 euro is de Timeline wel een high-end oplossing.

Leave a Reply