Ondergewaardeerde liedjes: Pat Metheny Group – Opening (2005)

with No Comments

Bij ons thuis zwaar ondergewaardeerd, want mijn vrouw vindt het vreselijk

Pat Metheny. Bijna iedereen heeft hem wel eens op de radio gehoord en meestal zonder het te weten: This is not America van David Bowie. Pat Metheny is gitarist en niet zomaar eentje. Hij beheerst een veelheid aan stijlen en blijft continu zoeken naar nieuwe manieren om geluid uit zijn gitaren te krijgen. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de stukken gespeeld op zijn 42-snarige Pikasso-gitaar, maar daar gaat dit stukje niet over.

Alleen of met Michael Brecker

Hij speelt in veel verschillende samenstellingen. Solo dus, of als duo met bijvoorbeeld Charlie Haden. Beluister hem vooral ook meespelend op het album Pilgrimage van een van mijn favoriete saxofonisten, de veel te vroeg overleden Michael Brecker, maar daar gaat dit stukje ook niet over.

Zelf ontworpen instrumenten

Hij ontwerpt ook zijn eigen instrumenten, of misschien moet je eigenlijk zeggen, zijn eigen orkest. Kijk zeker even naar dit filmpje van zijn Orchestrion, maar ook daar gaat dit stukje niet over.

The Way Up!

Dit stukje gaat over mijn favoriete Pat Metheny project: de Pat Metheny Group. Het was mijn eerste aanraking met zijn muziek en sinds toen ben ik hooked. Moeilijk om een stuk te kiezen, maar als het gaat om ondergewaardeerd dan weer makkelijk: Het eerste nummer van het album The Way Up: Opening. Of het in het algemeen ondergewaardeerd is, dat betwijfel ik eerlijk gezegd, maar bij mij thuis is het dat zeker. Mijn vrouw vindt het namelijk vreselijke muziek, het album waar dit het eerste nummer van is voorop. Hoe compleet anders is het voor mij. Ik krijg al kippenvel als ik aan het nummer denk. De dynamiek, de geluiden, de melodie, het is briljant! Oordeel zelf…

Of kijk naar deze waanzinnige live beelden:

Deze post verscheen eerder in The Battle: Jazz op ondergewaardeerdeliedjes.nl

Image credit: Flickr

Leave a Reply